Вартість послуги весільного фотографа, формування ціни

Алгоритм ціноутворення весільної фотосесії

Мене іноді запитують: що входить у вартість фотопослуг? Чому такі різні ціни на весільну фотозйомку? Як формується ціна весільної фотосесії? Які фактори впливають на ціноутворення? І так далі у цьому ж дусі, в найрізноманітніших розбавлених варіантах слів і речень. Кожен весільний фотограф сам для себе визначає вартість своїх послуг. З цієї причини я не можу розповісти які алгоритми застосовують інші фотографи розраховуючи вартість своїх послуг.

ціни на весільні фотопослуги

У цій статті я розповім про те, з чого формується ціна моїх весільних фотопослуг. Дана стаття написана також і для того, щоб на попередній зустрічі можна було прибрати ряд питань пов'язаних з ціною моїх послуг весільного фотографа. А також вона може стати в нагоді тим молодятам, котрі збираються на попередню зустріч з весільним фотографом, приготувавши список ключових питань. Після прочитання цієї статті, можливо, деякі питання ви приберете з вашого списку. Але також можливо і те, що дещо захочете в нього додати.

Що входить у вартість моїх фотопослуг

У вартість моїх весільних фотопослуг входить:

А тепер про деякі пункти я розповім докладніше. Перших два пункти можемо пропустити, так як тут все зрозуміло, і немає нічого складного. Але ось на третьому пункті можемо зупинитися.

Амортизація фототехніки (знос фотообладнання)

Що значить «Амортизація фототехніки»?

Під цим терміном ховається цілий ряд факторів, які при експлуатації, тим або іншим способом, завдають непоправної шкоди дорогій цифровій фототехніці:

  • Знос затвору фотокамери. Ресурс затвору не безмежний, відповідно, тане з кожним клацанням - натисканням на спускову кнопку або спрацьовуванням затвору;
  • Знос пелюстків діафрагми об'єктива. Об'єктив дуже часто коштує в кілька разів дорожче самої фотокамери. Паралельно зі спрацьовуванням затвору, відбувається рух пелюсток діафрагми об'єктива, що призводить до зносу блоку діафрагми;
  • Ресурс зовнішнього спалаху. З кожним спрацьовуванням зовнішнього фотоспалаху, його ресурс також вичерпується, а він теж досить дорого коштує - 450-600 $;
  • Акумуляторні батареї для фото техніки також схильні до швидкого зносу, вартість досить висока: Li-ion батарея - від 50$/шт.; пальчикові Ni-MH АКБ - від 30$/комплект.

Техобслуговування фототехніки (сервісне обслуговування)

В технічне обслуговування камери і об'єктиву входить:

  • Змазка затвору фотокамери;
  • Змазка пелюсток діафрагми об'єктива;
  • Очищення від пилу інфрачервоного фільтра матриці камери;
  • Очищення від пилу внутрішніх лінз об'єктиву;
  • Очищення від пилу дзеркала і пентапризми;
  • Юстирування об'єктива;
  • Юстирування фотокамери.

Ці процедури не з дешевих, вимагають фінансових вкладень і багато часу. Чим дорожче фотообладнання - тим дорожче коштують послуги сервісного центру.

Фотозйомка весілля (розділена весільна фотосесія)

Тут все просто: ви святкуєте - я працюю в поті чола. Як правило, фотозйомка триває 6-8 годин в один знімальний день. Також вам надається можливість розділити весільну фотосесію на два або три дні, можливо, з виїздом в інше місто або країну. Витрати на оформлення моєї візи, дорогу, харчування, проживання в готелі та ін - за ваш рахунок.

Обробка фотографій

Про те, що ховається під словами «Обробка фотографій» я писав в окремому блоці відповідей, ось тут можете почитати про це: Оброблені весільні фотографії. Там пропонується вашій увазі перелік усіх основних маніпуляцій задіяних до ваших весільних фотографій. Час не стоїть на місці, тому, можливо, в майбутньому з'являться додаткові пункти у вище згаданому списку. Термін обробки фотографій може коливатися від двох тижнів до місяця, в середньому, обробка займає 2-3 тижні (зима, весна і пізній осінній період); в розпал сезону (літо - початок осені) - до 1-го місяця.

Підготовка фотографій до друку

Підготовка фотографій до друку - це цілий ряд маніпуляцій з графічним файлом, про які я не буду розповідати в рамках даної статті. Перш ніж нести ваші фотографії в мінілаб, їх потрібно оптимізувати під друкарську машину фотолабораторії. Тобто, ваші фото повинні бути збережені в потрібній роздільній здатності того чи іншого формату (наприклад, 10х15, 15х20, 20х30), і, звичайно ж, в потрібному колірному просторі (профілі). Вам не треба занурюватися в глибини колірних просторів і роздільних здатностей, так як я це роблю для вас за символічну суму. На DVD диску будуть папки, наприклад, 10х15, 15х20, 20х30. Це означає, що в кожній з цих папок є вже кадровані знімки цього формату.

Коли ви захочете зібрати фотоальбом з фотографій з різними розмірами, досить вибрати потрібні фото з потрібної папки і записати на цифровий носій в таких же папках, після чого віднести в мінілаб. У фотолабораторії при складанні замовлення, оператору буде простіше зорієнтуватися скільки кадрів в якому форматі друкувати. Це заощадить час на складання замовлення, а також ви заощадите на кадруванні ваших фотографій. За кожне кадрування фотографії в мінілабі беруть гроші, і якщо через якийсь час вам або вашим друзям потрібно буде надрукувати якийсь знімок - доведеться кожного разу доплачувати за кадрування. Вигода очевидна, чи не так?

Оптимізація фото для розміщення в Мережі інтернет

наречена з весільним букетом

Сьогодні всі, або майже всі молоді люди зареєстровані в соціальних мережах (вконтакті, однокласники, фейсбук), ви напевно теж...
Коли ви отримаєте на руки DVD диск з вашими весільними фотографіями, перше бажання - показати ці фото своїм друзям і знайомим. Щоб не витрачати час на стиск того чи іншого знімка (без стиснення, фото в інтернет не можна викладати), вам достатньо відкрити папку «Для інтернету», яка буде знаходиться в DVD диску, і вибрати потрібні кадри для розміщення в інтернеті.

Оптимізовані фото для інтернету виглядають на веб-сторінці краще неоптимізованих. До того ж, набагато швидше відбувається завантаження того чи іншого знімка, що не буде викликати роздратування у людини яка бажає переглянути ваші фото. Щоб ваші знімки виглядали в Мережі найкращим чином, і швидко завантажувались (з'являлися на сторінці), для цього я їх оптимізовую, і знову ж таки - майже задарма. Якщо ви дозволите на ваших фото для інтернету ставити мій копірайт - адресу мого сайту, див. фото праворуч. У такому випадку, оптимізація ваших весільних фотографій буде абсолютно безкоштовною.

Оптимізація фото для перегляду на DVD програвачі

Якщо у вас ще немає комп'ютера, але є DVD програвач, ви можете переглядати ваші весільні фото на телевізорі в режимі слайд-шоу, можливо, під музичний супровід. Якщо фотографії не оптимізувати для DVD програвача, в такому випадку, фотографії будуть з'являтися на екрані телевізора дуже повільно, що через пару хвилин вам і вашим гостям набридне. Щоб цього не трапилось, я оптимізовую всі фотографії для DVD програвача, ну і звичайно ж - за символічну суму. В DVD диску буде папка «DVD-TV», яка призначена для перегляду фотографій на телевізорі.

Зберігання резервної копії вашого весілля

Резервна копія фотографій вашого весілля буде зберігатися у мене на декількох цифрових носіях в різних місцях (жорсткий диск, DVD диск). Термін зберігання необмежений. Для чого це потрібно? Життя непередбачуване, всяке може трапитися. Якщо щось станеться з вашим DVD/HDD диском, звернувшись до мене, завжди можна відновити втрачені дані. Зберігаються всі файли вашого весілля, оброблені - формат JPG (PSD), і сирі файли - формат RAW.

Дозвіл на розміщення ваших фото в Мережі інтернет

Якщо ви дозволите мені публікувати ваші фото на моєму сайті або на інших фотосайтах, ціна ваших весільних фотографій буде трохи нижче - на 2-3%, в залежності від загальної суми угоди. Дозвіл на публікацію ваших фото я уточнюю на попередній зустрічі - до укладання угоди. Від цього буде залежати ціна моїх фотопослуг.

Якщо я не питаю вашого дозволу на публікацію, значить я не збираюся публікувати ваші весільні фото в Мережі інтернет. Публікація ваших весільних фото в Мережі - це реклама моїх фотопослуг, тому я роблю невелику знижку. Всьому є своя ціна, і за все треба платити.

Бонуси весільної фотозйомки

Оброблене весільне фото нареченої

Обробка фотографій в різних стилях

Майже всі мої замовники, у тій чи іншій кількості, отримують від мене кілька несподіваних але приємних бонусів - фотографії, оброблені в різних стилях із застосуванням різноманітних та цікавих візуальних художніх ефектів, див. фото праворуч (клікніть по картинці для збільшення).

Такі фотографії у когось можуть викликати іронію, мовляв: "А що це за пил і подряпини на фотографії? Що, не могли це якось прибрати?"
Що тут скажеш, деяким людям просто не дано побачити суть знімка, сенс вкладений в елемент чи об'єкт на фотографії.

Фотознімки з альтернативною обробкою зазвичай не потрапляють в фотоальбом. Але дехто все ж знаходить в цих фотографіях сенс, і включає їх у фотоальбом або фотокнигу.

Кілька титульних сторінок на вибір

Крім цього, я пропоную на вибір кілька титульних сторінок (3-5 фото) для весільного фотоальбому. Це фотоколажі зібрані з кількох фотографій, іноді з художнім текстом, наприклад, «Наше весілля».

Слайд-шоу з фотографій

Також в якості бонусу іноді записую слайд-шоу з музичним супроводом зібране з найвдаліших фотографій. Все залежить від того, наскільки я в даний період завантажений роботою. Якщо час дозволяє, і мене накриває лавина натхнення, можу довгими годинами займатися художньою обробкою деяких фотографій, і потім просто подарувати вам як бонус.

Безкоштовна консультація

Якщо вам потрібна порада по дизайну фотокниги та/або з відбору фотографій для альбому або фотокниги, завжди радий допомогти своєю порадою. Також ви можете звертатися до мене за консультацією по темі фотографії (фотозйомка, фотооброблення, фотодрук) в будь-який час - буду радий вам допомогти. Наразі це все, дякую за увагу.

Коментарі (2)
Марина

Було б цікаво дізнатися про обробку фотографій. В яких програмах проходить обробка і тому подібне.

Andrey Ko

Марина, дякую за питання.
Обробка весільних фотографій відбувається у графічному редакторі Фотошоп (Adobe Photoshop). Ось кілька корисних статей про обробку у Фотошопі http://profoto.lviv.ua/ua/foto-obrobka/

Деякі графічні 3D елементи, що входять в макети фотокниг, створюються/обробляються у менш популярному, проте надзвичайно потужному Adobe Illustrator. До речі, на цій сторінці є приклад роботи цього редактора, див. перше фото статті.

Якщо Вас цікавлять якісь конкретні моменти обробки фотографій, запитуйте, з радістю відповім.



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:

Ще по даній темі:

© Andrey Ko 2013***
Вибір форми оплати послуг фотографа
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 2 705

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 19.02.2013

  • 5 600