Акумулятори AA: розшифровка дати виробництва, умови зберігання АКБ

Сьогодні ми поговоримо про акумуляторні батареї типорозміру АА, які в народі часто називають пальчиковими акумуляторами. Але якщо ви використовуєте пальчикові акумулятори типорозміру ААА, - не біда, тому що різниця між цими двома типорозмірами лише в діаметрі батарей, але хімія у АКБ типорозмірів АА і ААА абсолютно однакова.

Ця хімія називається Ni-MH, що розшифровується як «Nickel-Metal Hydride». Саме про нікель-метал гідридні акумулятори йтиметься в цій статті. Їх родичів: Ni-Cd, Li-ion і Li-pol, ми сьогодні розглядати не будемо, хоча, в майбутньому, можливо, поговоримо і про них, тому що їх також активно використовують фотографи в якості джерел живлення для фотообладнання.

акумуляторні батареї типорозміру АА фотоспалах Nikon Speedlight SB-900

Дуже часто, в якості джерела живлення зовнішнього фотоспалаху (на фото вище), рідше - дзеркальної фотокамери, фотографи використовують саме NiMH акумуляторні батареї великої ємності (2700mAh - 3000mAh), саме тому я сьогодні вирішив поговорити виключно про нікель-метал-гідридні акумулятори. І почнемо ми нашу розмову з ключового моменту - купівля Ni-MH АКБ.

Дата виробництва акумуляторних батарей AA/AAA

Чому момент купівлі акумуляторів є таким важливим? Тому що саме в момент купівлі необхідно точно знати що ви купуєте, - новий чи старий акумулятор. Перший момент який слід уточнити у продавця акумуляторів: - яка дата виготовлення цього акумулятора? Тільки після того коли ви дізнаєтеся дату виробництва, можете питати ціну.

Може статися так, що акумулятори довгий час пролежавши на складі (рік або більше), "зовсім випадково" потрапили на прилавок магазину. І тепер, поряд з новими батареями, чекають свого покупця. На чесність продавців ми з вами не будемо розраховувати, тому беремо акумулятор в руки і уважно (бажано крізь збільшувальне скло) дивимося на дату виробництва АКБ.

Дата виготовлення пальчикових акумуляторів грає вирішальну роль при покупці, тому що акумуляторна батарея починає старіти відразу ж після виготовлення - хімія... самі розумієте. Якщо звичайна NiMH акумуляторна батарея (не LSD) високої ємності довгий час (більше року) зберігалася на складі, вона, звичайно ж, за цей час повністю розрядилася. Через критичну втрату ємності, викликаною тривалим зберіганням АКБ в розрядженому стані, хімічний склад батареї може бути підданий незворотнім процесам, в результаті яких, заявлену ємність акумулятора не можливо буде повністю відновити навіть після серії тривалих тренувань (серія з декількох циклів заряд - розряд).

Акумуляторна NiMH батарея - як молоко, має певний термін зберігання, через що, всередині неї, відбуваються природні хімічні реакції, незалежно від кількості циклів заряду - розряду.

Завершуючи тему впливу часового чинника, хочу звернути вашу увагу на ще один важливий чинник - умови зберігання. Крім терміну зберігання, багато залежить також і від того, в яких умовах зберігалися пальчикові акумуляторні батареї, але про це ми поговоримо трохи пізніше... а наразі давайте повернемося до дати виробництва акумуляторів.

акумуляторні батарейки Sanyo-Eneloop Duracell GP

Отже, акумулятор або блістер із батареями (див. фото вище) у вас в руках, - дуже добре. Тепер шукаємо на упаковці або на корпусі акумулятора дату виготовлення. І ось тут ми можемо зіткнутися з цікавим моментом - ніякої дати тут немає! - Одні латинські літери, символи і цифри намальовані!

Виявляється, виробники АКБ шифрують дату виробництва. Хтось шифрується простіше, а хтось шифрує дату випуску своєрідними загадковими ребусами щоб ніхто не здогадався. Звичайному покупцеві, який поки ще не навчився розгадувати подібні ребуси шифрованих дат, важко зрозуміти коли цей дивовижний виріб було створено.

Таким чином, деякі спритні продавці акумуляторних батарей, користуючись зашифрованими датами виготовлення і невіглаством покупця, оком не моргнувши можуть легко спихнути вам старі акумулятори в новенькому блістері (на фото вище) або ж - в пластиковому боксі (на фото нижче).

Але, друзі мої, не варто турбуватися! Тепер-то їм вже точно буде важко втюхати вам неліквід, тому що після цієї статті, ви вже будете знати як правильно читати дату виготовлення пальчикових АКБ, щоб випадково не купити кота в мішку викинути гроші на вітер.

Також можете викинути свої кровні на вітер, якщо купите акумулятори Duracell ємністю 2650mAh (на фото вище і нижче вони нервово курять у зоні розфокусу, заздрісно поглядаючи на Sanyo Eneloop і GP). Не беріть ви це г..но ніколи і ні за яких умов! АКБ Duracell 2650mAh мені свого часу втюхали в одному магазині за 4 бакса за штуку (визнаю, лоханувся я тоді конкретно).
Не знаю, чи то з гарячки чи здуру я купив відразу 10 штук цього японського г..на. Тоді я ще не знав, що АКБ Duracell - це цілковитий відстій серед пальчикових акумуляторів (хай вибачать мене їх творці). Можливо, мені підсунули підробку, але ж упаковка була оригінальною. Словом, з того часу, я до Duracell на гарматний постріл ні ногою, що і вам раджу робити.

батарейки Sanyo Eneloop GP Duracell біля фотоспалаху

Розшифровка дати виготовлення акумуляторних батарей Sanyo Eneloop, GP і Duracell

Зашифровані дати виготовлення використовують майже всі виробники АКБ, але зараз я вам хочу розповісти як розшифрувати дату виробництва акумуляторів Duracell, Sanyo Eneloop і GP. Спочатку розшифруємо дату виготовлення пальчикових акумуляторів Sanyo Eneloop.
Отже, зашифрована дата АКБ Sanyo Eneloop: 12 - 09 SQ (дата виробництва нанесена вздовж спайки капронової обгортки).

Дату виготовлення АКБ Sanyo Eneloop читаємо наступним чином:

12 - це рік виробництва;
09 - це місяць виробництва;
SQ - це код постачальника.

Як бачимо, в розшифровці дати виготовлення АКБ Sanyo Eneloop немає нічого складного, все логічно і зрозуміло. Але от з бідолахою Duracell доведеться трохи повозитися, так як тут, на перший погляд, все трохи заплутано і незрозуміло.
Отже, ми маємо зашифровану дату АКБ Duracell: 8E 29 - LM (дата виробництва нанесена на спайці капронової обгортки).

Дату виготовлення АКБ Duracell читаємо наступним чином:

8 - це рік виробництва (2008);
E - це місяць виробництва - (5-та буква алфавіту) Травень;
29 - це день виробництва;
LM - це код постачальника.

Таким чином, ми отримали дату виробництва акумуляторів Duracell - 29.05.2008.
Схожий формат кодування дати виготовлення застосовується і для пальчикових акумуляторів фірми GP, з тією лише різницею, що в кодуванні дати виробництва АКБ GP відсутній код постачальника, наприклад, 3F 13 - 13.06.2003. Так чи інакше, але практично у всіх виробників пальчикових акумуляторів, перша цифра/цифри - це рік виробництва. Тому, якщо ви хочете дізнатися дату виготовлення АКБ іншого виробника, крім розглянутих тут, в такому разі, перші цифри/цифра вам вкаже на рік виробництва даного акумулятора. Ось така математика.

Саморозряд пальчикових акумуляторів, батареї LSD NiMH

Часто можна почути запитання: - як довго може зберігатися пальчиковий акумулятор без підзарядки? На це питання немає однозначної, універсальної відповіді, тому що акумулятори різних виробників і різних ємностей мають суттєві відмінні особливості хімічного складу, що багато в чому визначає їх терміни зберігання.

Навіть акумулятори з однієї упаковки (блістера) можуть в різний час виходити з ладу (втрата 50% від заявленої ємності); один примірник може померти раніше, інший - пізніше. Причому, всі вони зберігалися і експлуатувалися в абсолютно однакових умовах. Такий розкид втрати ємностей комплекту можна пояснити лише тим, що не існує абсолютно однакових акумуляторів, хоча виготовляються вони з одного матеріалу розливаються з однієї бочки, і з конвеєру сходять одночасно, і т.д. і т.п.

Існує єдине універсальне правило для всіх пальчикових АКБ: - чим менше ємність акумуляторної батареї, тим нижче рівень саморозряду. Тобто, якщо порівнювати два примірники одного виробника, наприклад, АКБ фірми GP ємністю 2700mAh і 1800mAh, то при однакових умовах зберігання, акумулятор ємністю 1800mAh в рази довше буде тримати заряд, в порівнянні з тим, у якого ємність 2700mAh. Це не моє суб'єктивне припущення, це перевірений факт, який взятий з власного досвіду, яким я сьогодні охоче ділюся з вами.

LSD NiMH Sanyo Eneloop 2000mAh GP 1800mAh

У це важко повірити, моїм АКБ GP 1800mAh (на фото вище) вже 10 років, але вони й сьогодні працюють як годинник; 60% заряду тримають до 8-ми місяців(!). Комплект цих акумуляторів і Sanyo Eneloop 2000mAh (на фото вище), я тримаю як НЗ, постійно тягаю їх у кофрі на всі фотозйомки в якості палички-виручалочки. Вже й не згадати скільки разів вони мене виручали, коли більш потужні АКБ, на зразок Duracell 2650mAh, раптово здихали розряджалися в самий невідповідний момент.

Старенькі GP, до речі, виготовлені в Китаї, сумлінно відпрацювавши 10 років на шкідливому виробництві на моїх спалахах, давним-давно могли б спокійно піти на заслужений відпочинок. Але поки, як видно за станом здоров'я, на пенсію вони не збираються. Цікаво, коли GP 1800mAh почнуть "хворіти", адже термін експлуатації закінчився ще 5 років тому? Сподіваюся, - не скоро... Довгого життя вам, GP 1800!

Ну гаразд, вистачить лірики, продовжуємо розглядати головні питання нашої сьогоднішньої статті.
У світі АКБ існують LSD NiMH батареї (Low Self-Discharge Nickel-Metal Hydride) - це акумулятори з низьким рівнем саморозряду. Ви напевно про них вже чули або читали. Якщо ні, тоді наступна інформація вас потішить. Ці нікель-металогідридні акумулятори мають одну відмінну особливість в порівнянні з іншими родичами сімейства NiMH АКБ.

Ця особливість - низький рівень саморозряду протягом тривалого часу. Це здається неймовірним, але навіть на третій рік зберігання, ці АКБ збережуть більше 70% заряду. Піонером у лінійці LSD NiMH акумуляторів є фірма Sanyo зі своєю легендарною технологією Eneloop.

Хочете мати надійне джерело живлення в якості резервного комплекту? - Беріть на фотозйомку комплект акумуляторних батарей Sanyo Eneloop 2000mAh.
Акумулятори великих ємностей (2650mAh - 3000mAh) бажано заряджати напередодні фотозйомки, максимум - за 12 годин до зйомок, тому що в даних акумуляторах, основний саморозряд відбувається протягом перших 24-х годин після заряду.

Термін служби, умови зберігання акумуляторів типорозміру АА/ААА

Ще одне актуальне на сьогоднішній день питання: - як довго може служити пальчиковий акумулятор? Знову ж таки, на це питання не можна відповісти однозначно. Це залежить від багатьох чинників: починаючи від фірми виробника, і закінчуючи умовами експлуатації/зберігання. В середньому, при активному використанні АКБ в нормальних умовах, термін експлуатації становить до 4-х років; доти, коли почнуться незворотні процеси деградації хімічних елементів, наслідком чого є втрата ємності на 50% - 60% (після відновлення ємності NiMH АКБ).

У прикладі описаному мною вище (АКБ GP 1800mAh), за сприятливих умов зберігання і експлуатації, акумулятори здатні прожити досить довго. І ось тут, напевно, хтось з читачів захоче дізнатися: - про які такі сприятливі умови зберігання і експлуатації я пишу?

комплект АКБ Eneloop 2000mAh

Акумуляторним батареям необхідні, більшою мірою, сприятливі умови зберігання, і в меншій - умови експлуатації. На тривалість життя пальчикових акумуляторів справляють істотний вплив саме умови зберігання. В інтернеті на сайтах/блогах є багато суперечливих думок з приводу температури зберігання АКБ і відсотка ємності акумулятора при зберіганні.

Оптимальні умови зберігання АКБ

Одні рвуть сорочки переконують що потрібно зберігати АКБ в холодильнику повністю розрядженими, інші - що повністю зарядженими, треті - що на половину. Кожен наводить масу аргументів на захист своїх доводів. Кому вірити? Хто правий? Так які, вкінці-кінців, умови зберігання для АКБ оптимальні?

Щоб відповісти на це запитання, я знову повертаюся до моїх, тепер вже легендарних, здолавших суворі випробування часом, старожилів - АКБ GP 1800mAh. Так от, зберігалися вони всі ці 10 років на полиці при кімнатній температурі (до речі, вони і зараз там...), іноді повністю зарядженими, іноді - на половину. Зауважте, - жодних холодильників! Чесно кажучи, я не особливо стежив за відсотком ємності при тривалому зберіганні, так як був впевнений, що заряд у них нікуди не дінеться; так воно і було... Ніколи не залишав їх повністю розрядженими на тривалий час. І не тому що цього робити категорично не можна, а тому що вони в мене просто не встигали саморозряджатися.

Кожен раз, коли я збирався їх підзарядити, спочатку обов'язково повністю розряджав, і тільки після повної розрядки - заряджав. Упевнений, що саме в цьому криється довгожительство цих акумуляторів. Ось так непомітно ми наблизились до надзвичайно важливої ​​теми - як правильно обслуговувати NiMH акумулятори, зарядка і відновлення ємності АКБ. Ця тема досить об'ємна, тому про неї ми поговоримо вже в наступних статтях. Наразі це все, дякую за увагу.

Коментарі (2)
Volodymyr-DX

Прочитав багато інформації про акумулятори і ось цікава та унікальна статья. Я до речі також маю 4 акумулятора GP 700 mAh Ni-Cd. Купляв у Львові, років 10 тому, в Цумі на Шпитальній. Недавно купив Technoline BC-700 (260 грн). Тест заряду показав такі цифри: №1-716,736,747, №2-455,596,652, №3-520, №4-499 mAh. Акумулятори експлуатував рідко і часто розряджені до нуля. Зберігав при кімнатній температурі.
Акумулятори EverFast Ni-MH АА 15000 mAh (ціна 23 грн за 2 шт) з низьким саморозрядом куплені декілка років тому у львівському Ашані (вони там є постійно) показали тест №1-1055, №2-936 mAh. Ці акумулятори мають дуже низький саморозряд. Фотографую часто, але роблю не дуже багато кадрів, тому заряджаю раз на пів року. Акумулятори супер, хоч і невеликий об'єм. Ще маю 2 запаковані EverFast Ni-MH АА на 20000 mAh (ціна 29 грн за 2 шт).
Недавно купив мега дешеві Vipow 600 mAh Ni-Cd (львівський радіоринок 8 грн./шт). Тест заряду №1-442, №2-506 mAh. Там же продають sanyo eneloop великого об'єму по 25 грн. Там же є дешево Camelion Ni-MH від 12 грн і вище.
Проводив тест заряд акумулятора GS Yuasa Ni-MH в електробритві Phipips. Об'єм не вказаний на акумуляторі, заряд показав 747 mAh.

Andrey Ko

Якщо комусь потрібні нові пластикові бокси для АКБ типорозміру AA/AAA (див. третю фотографію зверху в статті), їх можна купити тут http://kram.profoto.lviv.ua/elektrotovary/4.php



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:


© Andrey Ko 2013***
Фотозйомка з проводкою настройка режимів фотокамери
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 2 744

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 17.05.2013

  • 6 287