Як звільнити локальний диск С, збільшити дисковий простір

Чи знайома вам ця картина яка зображена на скріншоті нижче? Припускаю, що багато хто бачить таку палітру фарб на своєму ПК але не знають що з цим робити. Якщо сьогодні ця червона лінія не прикрасила ваш локальний диск С, будьте впевнені, в найближчому майбутньому вона обов'язково його прикрасить, якщо не вживати відповідні заходи.

системний диск Ц червоного кольору

Рано чи пізно це може статися навіть із величезним за обсягом пам'яті жорстким диском. Але не варто хвилюватись з цього приводу. Коли це станеться, ви вже будете знати як з цим боротися, прочитавши цю статтю. Сьогодні мова піде про те, як звільнити дисковий простір на локальному диску С, але ми з вами чудово знаємо, що не можна лікувати наслідки не прибравши причини. Ось, власне, з причин ми і почнемо...

Основні причини втрати вільного дискового простору системного диска

Як показує практика, при розбивці нового вінчестера, локальному диску (С:) дістається дискового простору менше всіх інших. Чому так чинять комп'ютерники при діленні нового вінчестера, мені не зовсім зрозуміло. Можливо, вони припускають що цей диск призначений лише для системних файлів, які займають не так багато місця на локальному диску. Те що це далеко не так, користувач розуміє через деякий час, коли індикатор диска Ц починає червоніти (в ОС Windows), і система починає глючити, підвисати, з'являються повідомлення про нестачу місця на диску і інші неприємності. Тому, розбиваючи вінчестер, залишайте локальному (системному) диску половину простору від загального розміру, або хоча б відсотків 40.

Якщо ви купуєте комп'ютер в магазині, обов'язково зверніть увагу як розбитий вінчестер, тобто як він поділений на розділи (томи). Якщо виявите що локальний диск (С:) з найменшим відсотком дискового простору - відразу просіть продавця замінити його на інший, і вкажіть яке співвідношення дискових просторів ви хочете бачити.

робочий стіл ПК з різними файлами

Ця порада направлена в першу чергу тим користувачам ПК, хто збирається частенько редагувати фото-відео матеріали, обробляти аудіо файли; а також тим, хто займається програмуванням, розробкою різних додатків, веб-дизайном і т.д. і т.п. Використовуючи ПК у вище згаданих сферах творчої діяльності, не обійтися без інсталяції програм, які свій кеш за замовчуванням заганяють в системний диск С. Це відбувається навіть у тому випадку, якщо для інсталяції програми ви вибрали директорію на іншому локальному диску, наприклад, в розділі (F:).

Перш ніж почати очищення системного диска Ц, переконайтеся що на робочому столі немає великих файлів, наприклад, фільмів, відеороликів, чи папок з великою кількістю вкладених в них даних.
На скріншоті зліва, сміттєві файли обведені червоним кольором. Якщо є такі файли на вашому робочому столі, перемістіть їх на який-небудь диск, наприклад, перемістіть їх в розділ (E:).

Всі файли які знаходяться на робочому столі (включно з файлами кошика), всі вони лежать в системному диску С. Ці файли можуть займати дуже багато дискового простору, через що диск С може бути переповнений.

Якщо вам необхідно мати під рукою якісь великі файли, зробіть для цих файлів ярлики на робочому столі. На скріншоті вище такі файли обведені синім кольором. Ярлики не займають багато місця на диску С, тому можете завішати такими ярликами хоч весь монітор. Від цього локальний диск Ц ніколи не почервоніє.

розділи Уподобання Бібліотеки

У системних розділах «Уподобання» та «Бібліотеки», див. скріншот ліворуч, є кілька папок в яких можуть знаходитися досить важкі файли. Наприклад, у папці «Завантаження» можуть перебувати зкачані фільми, музика чи якісь архіви з програмами. Такі ж важкі файли можуть зберігатися в папках «Відеозаписи», «Документи», «Зображення» і «Музика». Якщо в даних папках є багато важких файлів, рекомендую перемістити їх на інший локальний диск, наприклад, на диск D.

Зверніть увагу! У папці «Документи» (обведено червоним) лежать папки та файли які використовуються системою для збереження різних налаштувань (параметрів) деяких програм встановлених на вашому ПК. Після видалення цих файлів/папок, настройки програм будуть втрачені. Не видаляйте файли з цієї папки якщо не впевнені у своїх діях.

Дисковий простір локального диска C використовується системою (функція захисту системи) для зберігання резервних копій - контрольних точок. У зв'язку з цим, вільний дисковий простір поступово зменшується. Щоб звільнити простір на системному диску, можна видалити старі контрольні точки відновлення системи і залишити тільки саму останню версію.

Звільнення дискового простору на диску С

З причинами захаращення дискового простору начебто розібралися, тепер приступимо до вирішення проблеми звільнення дискового простору. Якщо ви перепробували всі можливі методи та інструменти Windows щоб звільнити локальний диск Ц від сміття, але так і не досягли поставленої мети, в такому випадку будемо застосовувати більш радикальні методи очищення.

Перед очищенням системного диска від великих сміттєвих файлів, настійно рекомендую створити нову контрольну точку відновлення системи. У разі, коли ви помилково видалите якийсь системний файл, за допомогою штатної програми відновлення можна буде повернути систему до попереднього стану.

Нижче представлений спосіб ефективної очистки системного диска від сміття, завдяки якому ви зможете обійтися без послуг комп'ютерника. Отже, на локальному диску (С:) індикатор завантаження забарвлений в красивий червоний колір, - дуже добре.

диск С червоний

Приготуйтесь, зараз ми будемо перетворювати цю червону смужку в не менш красиву - синю. Який інструмент нам для цього знадобитися? Як варіант - Advanced System Care v4. Цю маленьку і безкоштовну утиліту можна скачати на офіційному сайті компанії www.iobit.com. Завантажуємо, встановлюємо, відкриваємо. Особливо не заморочуючись з інструментарієм та можливостями програми, відразу йдемо в «Базу інструментів», див. малюнок нижче.

утиліта Advanced System Care

Очищення локального диска С від сміття

У відкритому новому вікні вибираємо пункт меню «Очищення» і переходимо по посиланню на цей інструмент у правому меню, див. малюнок нижче.

Очистка диска С від сміття

Натиснувши на посилання, нам відкривається вікно програми очищення диска. Тут все просто: - вибрали диск - натиснули «далі», див. малюнок нижче.

утиліта очищення диска

Після завершення процесу сканування вибираємо небажані файли - натискаємо «далі», див. малюнок нижче.

вибір Файлів для очистки

Після цього, програма запитує яким чином видалити файли. У підказці все сказано, див. малюнок нижче.

питання яким чином видалити файли
очищення диска завершено

Звільнення системного диска С від файлів великого розміру

Якщо після всіх вище згаданих процедур диск (С:) не поміняв колір індикатора завантаження, значить доведеться застосувати "важку артилерію". Для цього повертаємося в «Базу інструментів», вибираємо пункт меню «Управління». У правому меню вибираємо інструмент «Исследователь диска», див. малюнок нижче.

Звільнення диска С від файлів великого розміру

У вікні програми вибираємо диск і тиснемо клавішу «Аналіз», див. малюнок нижче.

аналіз диска С

По завершенню аналізу диска, відкриється вікно з файлами в закладці «Огляд». В цій закладці знаходяться папки, системні файли, та інше. Ми тут нічого не чіпаємо (якщо не впевнені нічого не видаляйте), і переходимо в закладку «Перші 100 файлів», див. малюнок нижче.

вміст диску Ц

Тут представлена докладна інформація про зміст локального диска С. Програма знайшла великі файли і пропонує нам вибрати ті які потрібно видалити або перемістити на інший диск.

Будьте вкрай обережні підчас вибору файлів для видалення. Якщо ви не впевнені на 100% що той чи інший файл ніщо інше як звичайний кеш якоїсь програми, ні в якому разі не чіпайте його! Видаливши якийсь системний файл, операційна система може просто не завантажитися наступного разу, або працюватиме неправильно. Відтак доведеться заново встановлювати Windows.

Для підстраховки, можна не видаляти вибрані файли відразу а перемістити їх на інший диск, вибравши опцію «Переміщення», див. мал. вище. Це може стати в нагоді також у тому випадку, коли відкривши, наприклад, відеоредактор, програма попросить вас вказати місце розташування будь-яких файлів які "зникли з кешу" (кеш - місце, де програма збирає тимчасові файли). І тоді вам можна буде вказати програмі куди їй дивитися, щоб знайти потрібний файл.

На малюнку вище (стоп-кадр ходу виконання переміщення) представлений приклад того як можна визначити кеш. Зона обведена червоним - це ті файли які вже переміщені з диска (С:) на диск (F:) в певну папку (директорію). Зазначені галочками файли нижче - це файли що знаходяться в процесі переміщення, кінцеве вкладення яких визначено в папці \ Cache \ або \ Media Cache Files \ на диску (С:) (приклад на малюнку виділений синьою смужкою). По завершенню процесу переміщення, можна повторно проаналізувати диск Ц та повторити процедуру переміщення або видалення.

Результат очистки системного диска C

очищення завершено системний диск вільний

Таким чином можна істотно додати вільного місця на диск (С:). Основна складність очищення полягає у виборі потрібних файлів для видалення. Грамотно використовуючи інструменти програми, можна істотно збільшити стабільність системи і її продуктивність. Тримайте вінчестер чистим, прибирайте сміття, і система вам відповість швидкістю і довговічністю. На цьому поки все. Не соромтеся писати ваші питання або зауваження в коментарях, з радістю відповім. Дякую за увагу.

P.S.

В даний момент існує 7-а версія програми, яка принципово не відрізняється від 4-ї. Всі необхідні інструменти перейшли зі старої версії в нову. Тому можете використовувати будь-яку з версій, на якість очистки це не вплине.

Ще по даній темі:
  Збирання ПК, збираємо домашній комп'ютер самі
  Самостійне збирання ПК
  Відмова системи - онлайн консультація
  Покупка комп'ютера - як вибрати потрібне
  Чому пищить і мигає індикатор ДБЖ APC Back-UPS ES 525
Коментарі (6)
Volodymyr-DX

Як кому, а мені вистачає 50 Гб і навіть 40 на диску С. В мене багато портабле програм на диску Е. Все лишнє що накачано на диску С можна перенести на інші диски і звільнити місце. Користуюсь Сімкою.

Олександр

Для найкращої роботи комп'ютера потрібно ставити SSD накопичувач, для ОС, та HDD, для своїх файлів, SSD має велику швидкість запису і читання, але після 10000 разів запису псується, а HDD хоч і повільний, але (можна так сказати) має майже вічний термін використання. Тому SSD для ОС, щоб 10000 раз перезаписати ОС, це треба потрудитись.

Andrey Ko

Олександр, на превеликий жаль, я не можу розділити оптимізм Вашого останнього речення у коментарі щодо SSD дисків. SSD диски - це справді найкращий спосіб підвищити продуктивність ПК, але ж якби і ресурс був хоча б кілька млн. перезаписів... Цей нещасний ресурс (10000) може закінчитись дуже швидко, не залежно від того скільки разів переставляти ОС, адже цикли запису-стирання на диску Ц відбуваються щодня, при тому у великих кількостях. Тому частіше робіть резервні копії системи, щоб раптово не втратити дані.

12taras12

Я чищу диск а він всеодно заповнюється навіть якщо я нічого туди не поміщаю

Andrey Ko

На системний диск не обов'язково додавати файли, вони можуть туди додаватись самостійно без сторонньої допомоги. Як правило, більшість програм зберігають свої тимчасові файли на диску Ц. Також на цей диск кешуються файли відвіданих в Мережі інтернет веб сторінок.
Для початку спробуйте почистити кеш браузерів і кошик; зменшіть квоту дискового простору для точок відновлення (старі контрольні точки видаліть); переставте деякі програми на інший диск; видаліть тимчасові файли з диску Ц за допомогою програми Advanced System Care. Про те як це потрібно робити, читайте у даній статті.

FROST

Дякую за цю статтю! Дуже сильно допомогла, на діску Ц звільнив 45 гігабайт



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:


© Andrey Ko 2012-2014***
Корисні програм для обслуговування ПК
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 3 684

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 11.01.2012

  • 30 820