Покупка комп'ютера: як вибрати потрібне

Не так давно, років 10 тому,комп'ютер був лише у декого, сьогодні лише в декого його немає. І ось для тих, у кого поки немає свого ПК, але хто твердо вирішив придбати електро-мозок - комп'ютер, але не знає як вибрати з величезної кількості потрібне, - написана ця стаття. Підкреслю, саме потрібне а не краще. Не завжди краще може бути для нас потрібне, але про це трохи згодом.

EL-DIABLO фірма А Plus

Перш ніж йти в магазин купувати комп'ютер, задайте собі питання: - навіщо він мені потрібен? Якщо відповідь змусить себе чекати - комп'ютер вам точно не потрібен, не зараз, може, трохи пізніше. В кінці 90-х я хотів купити комп'ютер, але чітко не розумів для чого він мені...

Напевно, просто хотілося мати те, чого не було у більшості. Але гарненько подумавши, я прийняв рішення трохи почекати з придбанням ПК. Чекав 9 років. І тільки в 2009 році, коли я перейшов з плівки на цифру, виникла гостра необхідність у комп'ютері, - зібрав свій перший ПК.


На той час у мене вже був певний досвід спілкування з цією технікою, досліджував журнал «Домашний ПК», спілкувався з просунутими комп'ютерниками. Я точно знав які саме комплектуючі мені потрібні і для яких цілей. Економити на цьому не хотів, бо знав, що від продуктивності ПК залежить багато чого. У той час моя система обійшлася мені в кругленьку суму - 2500 $. Це був супер-потужний комп'ютер (фото вгорі), про який можна було тільки мріяти.

Але чи був цей ПК кращим з кращих? Швидше за все - ні. Мені не потрібен був кращий. Я хотів мати те, що задовольняло б мої вимоги, що було б кращим тільки для мене. Не купуйте того що вам не потрібно, у чому немає гострої необхідності. Для початку визначте завдання, які потрібно буде покладати на плечі електро-мозку, і тільки потім можете сміливо робити покупку.

Не купуйте комп'ютер про запас

Ніколи не купуйте ПК про запас. Тобто, не варто купувати комп'ютер заздалегідь, ще до того як він дійсно вам знадобитися. Це не квартира в Києві. Ось віддали ви сьогодні за новий ПК 1000 $, через місяць ціна впала на 20%, через рік - на 70%. З чим ви залишилися? Кожного місяця випускаються нові моделі комплектуючих. Значить, те що в минулому місяці коштувало 100 $, сьогодні коштує 80 $, а завтра - жалюгідні копійки. До комп'ютерних комплектуючих моральна старість приходить набагато швидше, ніж цього можна було б очікувати.

Розробники програмного забезпечення стимулюють виробників комплектуючих весь час вдосконалювати свої продукти. Тому, з кожним роком з'являються все більш важкі 3D додатки, і відповідно зростають більш високі вимоги до систем, і як наслідок, з'являються більш потужні комплектуючі (причому, ціна на нові продукти практично не піднімається). І якщо ваш ПК морально/фізично застарів, - не майте ілюзій що хтось у вас його купить за дорого. За дорого куплять нове, а ваше - за копійки.

Якщо ви вирішили купити ноутбук чи нетбук

У продовження теми цін, хочу сказати ще пару слів про ноутбуки та про їх спрощений варіант - нетбуки. Якщо ви вирішили придбати ноутбук/нетбук, пам'ятайте, що ціна вашого лептопа мінімум в 2 рази вище у порівнянні з настільним ПК, при однакових параметрах продуктивності. Ви платите подвійну ціну не за кращу якість і продуктивність компонентів, а за компактність і більшою мірою - за бренд.

Дівчина з ноутбуком на колінах

І якщо настільний (стаціонарний) ПК ще якось можна власноруч апгрейднути (замінити комплектуючі), то ноутбук чи нетбук апгрейднути не так-то просто без відповідних навиків і знань. Коли батарея в ноутбуці "скаже досвідос" (здохне), заміна на нову батарею обійдеться вам в 50-70% вартості вашого ноутбука. Як заміна затвору в цифровій дзеркалці, так і заміна батареї в ноутбуці - не рентабельне підприємство, краще купити нове і дивитися вперед.

Обробка фотографій на ноутбуці

Якщо ви збираєтеся купувати модний ноутбук з глянцевою поверхнею дисплея для обробки фотографій - не робіть цього. Ви не зможете на такому моніторі якісно обробляти зображення. Колірний профіль дисплея за замовчуванням налаштований на холодний відтінок. Тому, оброблена на такому моніторі фотографія, виглядає червоною на нормальному дисплеї. Отже, забудьте про кольорокорекцію на глянцовому ноутбуці, обробляйте фото на звичайному матовому TFT моніторі. До того ж, глянцева поверхня монітора при певних умовах може дуже сильно блікувати, що негативно позначиться на обробці фото та на вашому зору.

Як дізнатися яка конфігурація системи буде оптимальною?

Все залежить від виду експлуатації ПК. Це може бути що завгодно: від перегляду інтернет сторінок до... (далі до нескінченності). Наприклад, якщо ви збираєтеся використовувати ПК в основному для перегляду інтернет сторінок, то для цих цілей підійде найдешевший комп'ютер, - до 300$. Але якщо у вашій родині є геймер - тільки потужний ігровий ПК, - від 2000$. Якщо замість геймера з вами живе заядлий фотолюбитель, варто придбати продуктивний ПК з великим об'ємом оперативної та основної пам'яті, 64-бітовим процесором з тактовою частотою не менш 3,16 GHz, - від 1000$.

Про те як зібрати самому стаціонарний ПК, я писав окремій статті, сьогодні розглянемо варіант покупки готового стаціонарного ПК. Припустимо, ви вже точно знаєте навіщо він вам потрібен, прийшли в магазин, і готові зробити покупку. Дуже добре. Вибрали дизайн і колір корпусу системного блоку, монітора, клавіатури і т.д. Тепер нам необхідно перевірити деякі моменти, на які більшість покупців не звертає увагу.

  • Як розбитий жорсткий диск (ЖД);
  • Наявність відеокарти (ВК);
  • Кількість планок оперативної пам'яті (ОП);
  • Версія встановленої операційної системи (ОС);
  • Потужність блоку живлення (БЖ);
  • Тип дисководу (DVD-RAM);
  • Шум вентиляторів;
  • Наявність звукової карти (ЗК);
  • Наявність/цілісність пломб на корпусі системного блоку (СБ);
  • Наявність битих пікселів на моніторі;
  • Наявність печаток магазину в гарантійному талоні і підшитих до нього чеків;
  • Наявність DVD дисків з драйверами до материнської плати, монітора, ВК, ЗК, і т.д.

А тепер по кожному пункту детальніше...

Перевірте як поділений на розділи жорсткий диск

hdd-Samsung

Попросіть продавця включити комп'ютер, попередньо підключивши до нього монітор (той що ви збираєтеся купити). Насамперед клікаємо по іконці «комп'ютер», і дивимося на скільки частин розбитий (поділений) жорсткий диск.

Наприклад, якщо загальний обсяг HDD становить 1-2 ТБ, отже він може бути поділений на 4 диска, припустимо, C, D, E, F, або на меншу кількість - не важливо. Важливо щоб обсяг диска С був не менше 400 ГБ. Решта диски можуть мати будь-який обсяг. Чому саме така цифра обрана для локального диска С? Чому, наприклад, не 50 ГБ або 40 ГБ?

Відповідь на це питання у всіх фарбах розписана в статті про те як звільнити локальний диск С. Назва цієї статті красномовно говорить сама за себе, - тому що системний диск з маленьким дисковим простором дуже швидко заповнюється, але не так вже й швидко звільняється. І щоб кожного тижня не бігати по знайомих комп'ютерщиках з проханнями допомогти вам звільнити диск С, краще відразу дати цьому диску більше вільного простору, адже це так просто. Отже, дивимося на наш диск С, бачимо що його загальний обсяг, наприклад, 48,8 ГБ, див. мал. нижче.

Що робити? Спокійно та впевнено говоримо продавцеві що ми хочемо бачити диск С обсягом не менше 400 ГБ. Той у відповідь може сказати що диск С повинен бути саме з такою пропорцією простору яка вже встановлена. Ви йому знову: "Хочу 400 ГБ." Тепер ліве око у продавця трохи починає посіпуватись, але він непохитно стримує свої емоції і ввічливо продовжує гнути свою лінію. Але ми наполягаємо на своєму: - "Хочу 400 ГБ!"

Системний диск з будь-яким об'ємом рано чи пізно досягає критичної позначки заповнення, - "починає червоніти". Але є одна важлива відмінність між малим і великим дисковим простором системного диска - це періодичність очищення дискового простору від сміття. Тобто чим більше місця на диску, тим рідше виникає необхідність очищення.

червоний локальний диск Ц

Судячи зі статистичних даних пошукових запитів що стосуються звільнення простору на диску C, дуже багато людей страждає від цієї червоної лінії на системному диску. Системні диски з великим дисковим простором, очищення вимагають значно рідше.

Якщо ви хочете придбати потужну, продуктивну і надійну систему, для цього слід встановити кілька жорстких дисків (HDD), розділивши їх функціонально або об'єднавши в RAID масиві.
Наприклад, операційну систему (ОС) ставимо на окремий HDD 500 ГБ або SSD 400 ГБ, а на іншому HDD/SSD диску/дисках розміщуємо інші файли. Також можна істотно підвищити продуктивність ПК і забезпечити збереження даних за допомогою RAID масиву, зібравши його з декількох однакових HDD.

В одній зі своїх майбутніх статей я більш детально розповім про особливості наведених вище способів підвищення продуктивності та безпеки ПК. Поясню як це робиться і навіщо.
Отже з диском розібралися, рухаємося далі...

Перевірте наявність відеокарти

відеокарта вигляд збоку
DVI розєми

Навіщо перевіряти, якщо за документами - ось вона рідненька. Так, за документами вона звичайно ж є, але який тип цієї відеокарти? Можливо, це інтегрована ВК (відеоадаптер вбудований в материнську плату), яку вам підсовують як зовнішню. Буває і таке.

Як визначити тип відеокарти?
Загляньте всередину СБ (можна зняти бічну кришку), і якщо є встановлена зовнішня відеоплата - її буде важко не помітити. Та простіше глянути на задню панель роз'ємів. Якщо на верхній вертикальній панелі роз'ємів ви побачите деякі з цих роз'ємів для підключення монітору, які зображені на малюнку зправа, значить, материнка з інтегрованою відеоплатою.

Відсутність таких роз'ємів на верхній вертикальній панелі свідчить про те, що материнка без інтегрованої відеоплати. Якщо на нижньому блоці панелей роз'ємів ви знайдете такі роз'єми що зоражені на малюнку, значить встановлено зовнішню відеоплату. Думаю, з цим все зрозуміло, йдемо далі.

Перевірте кількість планок оперативної пам'яті

оперативна память в жовтих слотах

Якщо загальний обсяг ОП становить, наприклад, 4 ГБ, отже має стояти одна планка на 4 ГБ, або дві по 2 ГБ. Якщо ви побачите три або чотири модулі ОП, попросіть замінити на один або два. Правило просте - чим менше планок, тим краще. Хочу звернути вашу увагу на те, що якщо на комп'ютері встановлена ОС Windows 32 bit, то при 4 ГБ ОП буде доступно тільки 3,5 ГБ. Тому, слід перевірити версію ОС Windows. Добре якщо встановлена ОС Windows 64 bit, це дасть можливість використовувати весь потенціал модуля ОП.

Перевірте потужність блоку живлення

Chieftec-750

Якщо ви купуєте потужну ігрову систему, БЖ повинен відповідати споживаному навантаженню. Тобто, якщо встановлена потужна ігрова відеокарта (200 - 300 $), значить БЖ повинен бути не менше 700W (шукайте технічні характеристики на корпусі БЖ), інакше може статися перегрів електронних компонентів БЖ, вихід з ладу з непередбаченими наслідками для інших комплектуючих. Наприклад, через вихід з ладу БЖ може вийти з ладу вінчестер, який відновити буде неможливо, або дуже не просто.

Перевірте тип дисководу

ярлик встановленого дисководу DVD-RW

Дисковод може бути пишучий (DVD-RW) або тільки відтворюючий (DVD-R). Перевірте до якого типу належить встановлений дисковод. Це перевіряється дуже просто. Відкриваєте «комп'ютер» і диветесь на опис, див. зображення вище.

Перевірте шум вентиляторів

вентилятор А-Plus EL-DIABLO на чорному тлі

Навіщо перевіряти шум вентиляторів?
Комп'ютер знаходиться поруч з вами довгий час, і щоб шум вентиляторів системи охолодження не створював незручностей, перевірте як працюють вентилятори на максимальних обертах (якщо є регулятор оборотів). Як правило, чим більше діаметр вентилятора, тим менше від нього шуму. Рекомендую корпус системника EL-DIABLO фірма А Plus, шум мінімальний, більше шумить хіба що тільки вінчестер (ЖД). Діаметри вентиляторів EL-DIABLO: на передній панелі - 250 мм, на бічній стінці - 330 мм. Вартість цього корпусу близько 100 $ (без БЖ), ще є у продажу.

Перевірте наявність звукової карти

Все те ж, що при перевірці відеокарти, за виключенням того, що на верхній панелі у будь-якому випадку стоятиме інтегрована ЗК. На нижньому блоці роз'ємів звукову карту можна впізнати по різнокольорових круглих роз'ємах, що розташовані горизонтально.

Перевірте наявність/цілісність пломб на корпусі системного блоку

Перед тим як упакувати системник в коробку, обов'язково перевірте наявність пломб на корпусі СБ Це убезпечить вас в майбутньому від неприємностей якщо щось доведеться ремонтувати або міняти. Гарантійний ремонт проводиться лише в тому випадку якщо пломби цілі і на місці, інакше - ремонт за ваш рахунок.

Перевірте наявність битих пікселів на моніторі

Як перевірити наявність битих пікселів на моніторі?
Дуже просто: - Відкриваєте один за другим чотири файли (BLACK, WHITE, GREY, VIOLET), і не поспішаючи розглядаєте екран дециметр за дециметром.

  • BLACK - шукайте білі крапки;
  • WHITE - шукайте чорні крапки;
  • GREY і особливо VIOLET - виявляють вмятини в рідкокристалічному шарі дисплея від неакуратних рухів при складанні/транспортуванні.

Скачати файли для перевірки монітора на дефекти

Перевірте наявність печаток магазину в гарантійному талоні і підшитих до нього чеків

Обов'язково потрібно перевіряти печатки магазина в гарантійному талоні, а також підшиті до нього чеки. І це робити треба не лише заради гарантійного ремонту, але також і для хлопців з силових структур, які можуть запитати про походження даного виробу. Мало що...

Перевірте наявність DVD дисків з драйверами до материнської плати, монітора, ВК, ЗК, і т.д.

На перших порах драйвера можуть вам стати в нагоді, якщо ви вирішите поставити іншу версію Windows. Потім, природно, ці драйвера застаріють, і вам доведеться завантажувати з мережі нові драйвера для пристроїв.

Як завантажити новий драйвер?
Заходите на офіційний сайт виробника пристрою, шукаєте закладку підтримка, далі - драйвера, вибираєте серію пристрої - завантажити... Всі пакувальні коробки потрібно зберігати, це може стати в нагоді при відправці на гарантійний ремонт, або коли будете продавати комплектуючі окремо. З упаковкою більше шансів продати, спрацьовує ефект упаковки - якщо в упаковці, значить - майже нове...)))

Сподіваюся, описані моменти з даного матеріалу ви візьмете на озброєння, вирушаючи в магазин за новеньким ПК. Чекаю ваші зауваження в коментарях. Спасибі за увагу. Вдалої покупки!

Ще по даній темі:
  Збирання ПК, збираємо домашній комп'ютер самі
  Самостійне збирання ПК
  Корисні утиліти для ПК
  Відмова системи - онлайн консультація
  Чому пищить і мигає індикатор ДБЖ APC Back-UPS ES 525
Коментарі (4)
Volodymyr-DX

В мене стояла ОС Windows 32bit, та 8 Гб оперативної памяті. Було доступно тільки 3,5 Гб. Поставив Windows 64bit тепер доступно 7.75 Гб. Стоїть 2 планки по 4.

Андрій

Чому батарея від ноутбука коштує 70 відсотків від вартості ?
прочитавщи це речення я задумався чи далі читати статтю ...

Andrey Ko

Ноутбуки дуже швидко обезцінюються, власне як і більшість комплектуючих. Якщо ноутбуку більше двох років, - його вартість в рази нижча від стартової. Нова оригінальна батарея буде коштувати набагато більше старого ноутбука. В статті йде мова про ціну нової батареї по відношенню до вартості старого ноутбука.

Назар

Обсяг диска C повинен бути не менше ніж 400 ГБ? Господи, та я собі відвів під диск C всього якихось 100 ГБ і мені - повністю того вистачає!)



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:


© Andrey Ko 2012-2014***
Як звільнити дисковий простір локального диска C
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 3 681

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 28.03.2012

  • 9 292