Збираємо домашній комп'ютер самостійно (частина 2)

У другій частині статті про те як самому зібрати персональний комп'ютер ми продовжимо процес складання ПК. У першій частині статті ми зупинилися на установці TV-тюнера. Ще раз нагадаю основні комплектуючі з яких ми збираємо комп'ютер.

Залізо системного блоку

Що ж, продовжимо... І продовжимо ми нашу збірку з установки відеокарти.

Установка Відеокарти (графічний відеоадаптер)

відеоадаптер NVIDIA GeForce

Встановлюючи Відеокарту, ми повинні підготувати для неї місце в корпусі Системного Блоку. Для цього, так само як і в попередньому прикладі з TV-тюнером, прибираємо одну секцію на задній панелі корпусу, і акуратно вставляємо Відеокарту в слот PCI Express 2.0, потім кріпимо її за допомогою кріпильних шурупів.
При установці, не чіпайте пальцями контакти Відеокарти, це може викликати окислення контактів і привести до неприємних наслідків.

живлення відеокарти NVIDIA GeForce

При установці Відеокарти, стежте за тим, щоб не було перекосів плати, і фіксатор слота PCI Express знаходився в заклацнутому положенні, див. фото нижче. Підключіть живлення Відеокарти.

монтаж відеокарти

Установка Оперативної Пам'яті (системна пам'ять)

системна память
Оперативна Память встановлена

Якщо ви встановлюєте один модуль Оперативної Пам'яті, а ваша системна плата підтримує установку декількох модулів, наприклад, 4, в такому випадку ви можете його встановити в будь-який з чотирьох слотів. Але якщо ви збираєтеся встановлювати, наприклад, два модулі Оперативної Пам'яті, значить, вони повинні знаходитися в різних каналах, тобто в однакових за кольором слотах, див. фото вище.

Таким чином, системна пам'ять працюватиме в двоканальному режимі. Якщо ви встановлюєте 4 планки Оперативної Пам'яті в усі 4 слота, пам'ятайте, що кожен модуль повинен бути однакового обсягу пам'яті, одного виробника і однієї серії. Це правило стосується також якщо використовувати два модулі ОП в двоканальному режимі.

Можна встановити різний обсяг пам'яті в слоти різних каналів (слоти різних кольорів), але пам'ятайте, що для двоканальної конфігурації система буде відображати загальний обсяг пам'яті, орієнтуючись на канал з меншим обсягом встановленої пам'яті. Повний обсяг встановленої пам'яті в такому випадку буде відображатися тільки в одноканальній конфігурації.

Рекомендую встановити 64-бітну версію ОС Windows, щоб задіяти весь потенціал встановленої ОП. Використовуючи 32-бітну версію ОС Windows, система може не використовувати весь обсяг встановленої пам'яті. Це пов'язано з тим, що 32-бітна версія ОС Windows не підтримує режим PAE (розширена фізична адресація).

Установка Дисковода (DVD-RW)

дисковод DVD-RW
DVD-RW монтаж дисковода

Для установки дисковода, також як і для установки вінчестера, ми використовуємо пластикові фіксатори, які входять в комплект поставки Корпусу. Кріпимо фіксатори до дисковода і вставляємо його в Корпус, попередньо звільнивши для нього місце на лицьовій панелі Корпусу, див. фото вище.

DVD-RW фіксатори

Після установки дисководу в Корпус, необхідно підключити до нього живлення і HDD кабель. Притримуючи однією рукою Дисковод на лицьовій панелі Корпусу, другою рукою вставляємо роз'єми HDD кабелю та живлення, див. фото вище.

Система Охолодження ПК (кулери)

вентилятор системи охолодження EL-DIABLO
EL-DIABLO PC System

Для високопродуктивного ПК Система Охолодження повинна бути відповідна. Напхати системник високопродуктивним залізом ще недостатньо щоб отримати високу продуктивність і стабільність системи. Чим потужніші комплектуючі, тим якіснішим повинно бути охолодження компонентів системи. Перш ніж купувати Корпус, необхідно визначити рівень потужності майбутньої системи. Якщо ви збираєте домашній ПК для офісної роботи - це одна справа, та якщо ви збираєте потужний ігровий комп'ютер - це зовсім інша річ.

У цій статті для прикладу я використовую конфігурацію ігрового ПК. Корпус EL-DIABLO, на мій погляд, це кращий варіант для недорогого але високопродуктивного ігрового ПК. Досить одного погляду на величезні вентилятори Системи Охолодження EL-DIABLO, щоб зрозуміти що цей корпус розроблений виключно для геймерів-ентузіастів.

Хтось, можливо, заперечить: "Навіщо такі великі кулери ставити, адже можна й менші..."
Менші звичайно можна, та не для ігрового ПК.
Чим добрі великі діаметри кулерів?
Вони хороші тим, що: по-перше, відмінно охолоджують систему, а по-друге, працюють тихо. Чим більший діаметр вентилятора, тим менше від нього шуму. Про це я вже писав у своїй попередній статті Як вибрати потрібне купуючи комп'ютер в магазині.

Ось власне і все, наш ПК зібраний. Залишилося лише поставити на місце бічну кришку Системного Блоку, потім підключити кабель живлення, DVI кабель для монітора і інші. Але щоб вдихнути життя в поки що ще мертве залізо, для цього необхідно оживити нашу систему підключивши її до мережі змінного струму і встановивши відповідне ПЗ (програмне забезпечення); встановивши драйвера, які входять в комплект поставки до комплектуючих; встановивши ОС (операційну систему); поділивши (розбивши) ЖД і т.д. і т.п. Але це тема окремої розмови, про яку, можливо, напишу статтю, одним словом - побачимо...

Система Захисту ПК - Джерела безперебійного живлення (UPS)

Захист ПК

Наприкінці матеріалу по збірці комп'ютера хочу сказати пару слів про захист системи від перепадів напруги в мережі і інших неприємностей. Це звичайно ж не стосується нашої теми, та все ж. Якщо не захистити систему від стрибків напруги або раптового відключення електрики, ваш комп'ютер може померти в перший же день свого народження. Від стрибків напруги в мережі спровокованих багатьма факторами, наприклад, ударом блискавки в дроти, сьогодні ніхто не застрахований. Тому необхідно підстрахуватися.

Чи може вийти ПК з ладу через стрибки/падіння напруги вище норми?

Якщо ваш ПК підключений до електромережі без захисту, це рівносильно грі в лотерею. У момент стрибка напруги може спрацювати внутрішній захист Блоку Живлення, що передбачено в деяких дорогих пристроях, але може і не спрацювати, якщо стрибок напруги виявиться критичним.
Стрибок напруги може спровокувати ланцюгову реакцію: - спочатку відбувається КЗ (коротке замикання) в ланцюгах Блоку Живлення (БЖ), після чого БЖ подає на якийсь елемент системи, наприклад, замість 2-ох вольт - всі 30. Висока напруга призводить до моментального перегріву електронних компонентів з подальшим виходом з ладу тих чи інших комплектуючих.

Що буде з комп'ютером, якщо раптово зникне напруга в електромережі?

Схожа неприємна історія може трапитися якщо, наприклад, при інтенсивно працюючому ПК зникне паруга в мережі. Так, КЗ в БЖ можливо й не станеться і електронні компоненти не перетворяться на попіл, але такий чутливий орган як Жорсткий Диск цілком здатний "померти від інфаркту". Також раптове відключення живлення може спровокувати потужний електричний імпульс в ланцюгах системи, що може викликати пошкодження електронних компонентів. Сподіваюся, цих страшилок достатньо щоб зрозуміти, що UPS - це життєво необхідна річ для вашого ПК.

В залежності від споживаної потужності вашої системи, необхідно підбирати UPS з відповідною потужністю, щоб забезпечити надійний захист ПК і стабільну роботу пристрою.
І на останок, щоб остаточно закріпити вашу впевненість у необхідності придбання цього корисного пристрою, ще кілька слів про можливості UPSів.

Як захистити комп'ютер від стрибків напруги телефонної/кабельної лінії?

Пристрій на фото вище може захистити ваш ПК від стрибків напруги телефонної/кабельної лінії. Адже телефонні/кабельні лінії також як і електричні дроти схильні приймати на себе удари блискавок. Тому цей пристрій я рекомендую в першу чергу тим, хто підключений до інтернету через телефонну/кабельну лінію. Модем з'єднує Материнську Плату з телефонним кабелем, тому, якщо раптом блискавка вдарить в телефонну лінію, Материнська Плата тут же вийде з ладу, якщо вона не захищена UPSом. Ну, все, вистачить на сьогодні страшилок :) Якщо у вас виникнуть питання або зауваження по даній темі, пишіть їх у коментарях. Дякую за увагу.

Ще по даній темі:
  Звільнення диска С від сміття
  Корисні утиліти для комп'ютера
  Відмова системи - онлайн консультація
  Чому пищить і мигає індикатор ДБЖ APC Back-UPS ES 525
Коментарі (2)
Олег

де найдешевше можна купити комплектуючі?

Сергій

Дякую! Дуже корисна стаття, беру на озброєння!



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:


© Andrey Ko 2012***
Як вибрати потрібне, купуючи компютер
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 3 682

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 03.05.2012

  • 8 387