Жорсткий диск: як запобігти втраті даних

Можливо хтось із читачів відкривши дану статтю, побіжно окинувши поглядом матеріал, поспішить покинути цю сторінку. Очевидно, вони вже в темі, тобто знають як запобігти втраті даних, або ще не стикалися з проблемою втрати даних.

Жорсткий диск HDD

У випадку, якщо ви ніколи не стикалися з такою проблемою, не поспішайте піти з цієї сторінки, так як ця проблема може стати вашою в будь-яку секунду, тоді, коли ви її зовсім не чекаєте. Закон підлості наразі ще ніхто не скасовував. Мета даної статті - захистити вас від зустрічі з цією неприємністю, зберегти вашу нервову систему і гроші.

Жорсткий диск - головний компонент вашого ПК

Чому жорсткий диск - головний компонент ПК? Відповідь очевидна: при виході з ладу того чи іншого компонента що входить до складу системного блоку, його можна легко замінити на новий без яких-небудь наслідків. Але це правило не стосується вінчестера. Жорсткий диск (вінчестер, хард, вінт) - це основне місце зберігання даних. Я не відкрию для вас Америку коли скажу, що деякі важливі дані можуть у багато разів перевищувати вартість самого вінчестера.

Наприклад, на вашому комп'ютері зберігаються сотні або десятки тисяч фотографій, які ви протягом багатьох років знімали і обробляли, вкладаючи в цю справу чималі гроші і купу часу.
Уявіть, ви працюєте над черговим замовленням - обробляєте весільні фотографії, і тут бах! - згас екран, комп вирубався, вентилятори повільно затихають... Добре якщо це всього лише наслідок раптового знеструмлення електромережі. Але якщо напруга в мережі нікуди не пропадала а ваш ПК вимкнувся, значить якийсь компонент системного блоку вийшов з ладу, це може бути наслідком раптової смерті жорсткого диска.

Що ж виходить, молодята з нетерпінням чекають свої весільні фото, за які ви вже взяли аванс, а тут така неприємна ситуація. Якщо ви не встигли видалити ісходники з карти пам'яті фотокамери - це не біда, просто доведеться заново обробити кілька сотень фотографій, витративши ще пару тижнів часу. Але якщо ісходників не залишилося, наслідки для вас можуть бути вельми плачевні: ваша репутація, звичайно ж, вже підмочена, аванс доведеться віддати замовнику, довго і болісно виправдовуватися перед людьми опускаючи очі від сорому і добираючи потрібних слів, щоб вам не виставили рахунок за неустойку. Так, ситуація ще та...

Як запобігти раптовому виходу з ладу жорсткого диска?

Запобігти раптовому виходу з ладу жорсткого диска, на сьогоднішній день, практично не представляється можливим. Довіряти жорсткому диску на всі 100% ні в якому разі не можна. Знаєте, це не той хлопець. У будь-який момент може статися позаштатна ситуація - смерть вінчестера.
Чи можемо ми з вами прийняти хоч якісь заходи, щоб якось захистити себе від такої безглуздої ситуації? Якоюсь мірою, так, можемо. Ми можемо моніторити стан здоров'я вінчестера за допомогою деяких програмних засобів, які вказують на ті чи інші проблеми жорсткого диска, і вже на основі цих показників робити якісь висновки. Але навіть моніторинг не дає 100% гарантії, що ми встигнемо вчасно врятувати дані. Але якщо нам з вами надається хоч маленька можливість порятунку даних, гріх нею не скористатися. Як кажуть: "На безриб'ї і рак - риба". Методи моніторингу стану здоров'я вінчестера бувають різні, для їх розгляду рухаємося до наступної глави.

Технологія моніторингу і самоконтролю жорсткого диска - S.M.A.R.T.

Сучасні жорсткі диски мають вбудовану систему стеження за власним технічним станом. Така технологія самоконтролю називається - S.M.A.R.T., розшифровується як Self Monitoring Analysing and Reporting Technology.
Не заглиблюючись у подробиці роботи цієї технології, скажу лише те, що дана технологія розроблялася для того, щоб попередити користувача про небезпеку що насувається, пов'язаної з погіршенням стану жорсткого диска. Практично всі сучасні вінчестери мають цю технологію в своєму арсеналі. Якщо ваш вінчестер оснащений технологією самоконтролю SMART, можливо, колись вона дасть вам про себе знати, як це одного разу сталося зі мною.

Кілька років тому, працюючи за комп'ютером, на моєму моніторі несподівано з'явилося повідомлення ОС Windows 7 з таким текстом:
"Після завершення резервного копіювання завершіть роботу комп'ютера, відремонтуйте або замініть пошкоджений жорсткий диск. Дотримуйтеся інструкцій, збережених або надрукуваних раніше.
Примітка. Не користуйтеся комп'ютером, доки жорсткий диск не буде відремонтовано або замінено. Якщо будуть змінені будь-які документи, вони не будуть включені до щойно створеної резервної копії."

пошкоджений жорсткий диск

Відчуття, скажу я вам, не з приємних, особливо коли починаєш усвідомлювати що можна ось так просто, в одну мить втратити все нажите, напрацьоване роками. Словом, мурашки по шкірі...
Операційна система Windows 7 перед цим зловісним повідомленням видала мені ще парочку не менш зловісних повідомлень, які змусили мене в цю ж мить відкласти всі справи всторону і почати негайний порятунок всіх важливих даних. Скріншот вище - це останнє повідомлення ОС Windows 7, яке я здогадався заскріншотити, попередні повідомлення не скріншотив з тієї причини, що в той момент мені було не до скріншотів. Коли всі резервні копії були зроблені, тоді, трохи заспокоївшись і відновивши дихання, я зробив цей скріншот.

Я періодично роблю резервні копії всіх важливих даних, і це допомогло мені швидко і оперативно зробити бекап решти всіх важливих файлів. Якби я періодично не робив бекапів - довелося б возитися з резервуванням набагато довше. І не відомо, чи знайшов би я в найкоротший термін необхідний носій даних з потрібним об'ємом пам'яті.
Зробіть бекап важливих даних просто зараз, після прочитання цієї статті. Не чекайте коли рак на горі свисне. Замість рака-свистуна, до вас може прилетіти смажений півень. А цей хлопець вже точно не стане з вами панькатися.

Скільки може прожити жорсткий диск після попередження SMART?

З таким запитанням я звернувся до торгівельної організації, яка мені продала жорсткий диск.
Про те, яку я отримав відповідь на це питання, розповім трохи згодом.
Моєму вінчестеру тоді було трохи більше двох років, а гарантія була на два роки. Словом, з гарантійною заміною я пролетів як фанера над Парижем. До речі, купуючи вінчестер з рук, вам не дадуть навіть місяця гарантії. Тому купувати жорсткий диск слід в спеціалізованих торгівельних організаціях, які дають хоч якусь гарантію. Квитанцію з чеком зберігати треба обов'язково, щоб у подібному моєму випадку, з боку продавця, не виникали різні питання.

Отже, що ж мені відповів представник солідної торгівельної організації.
Мені сказали, що жорсткий диск після інсульту попередження SMART може прожити від однієї години до... лежачої вісімки. Словом, не відомо як довго може тривати життя вінчестера з пошкодженим сектором. Так, чуть не забув, саме пошкодження одного з секторів жорсткого диска змусило систему самоконтролю видати мені таке попередження, яке у мене викликало бурю емоцій і шквал неформатних висловлювань.

Також я дізнався з тієї бесіди що більшість жорстких дисків живуть близько двох років або трохи більше цього терміну.
- Що за маячня! - Подумав я, ввічливо продовжуючи нашу розмову. Така інформація мене, м'яко кажучи, трохи шокувала. У багатьох моїх знайомих, жорсткі диски служать вірою і правдою більше 10-ти, 15-ти років, і наразі не збираються на заслужений відпочинок. Коли мені розповіли від чого залежить тривалість життя вінчестера, картинка трохи прояснилася, я почав розуміти чому мій новенький хард прихопив інфаркт дав збій після двох років експлуатації.

Що вкорочує тривалість життя вінчестера?

Питання звичайно ж риторичне, але я спробую на нього відповісти. Отже, чому на моєму вінчестері почали сипатися сектори? Причин може бути декілька. Це може бути як моя вина, так і банальний виробничий брак. Але я не схильний свої гріхи перекладати на плечі інших, значить будемо вважати що причина криється в неправильній експлуатації жорсткого диску. Тобто причина пошкодження сектора - це тривала експлуатація вінчестера нижче критичних температурних режимів (нижче +25°С). Чому я так вирішив? Деякий час мій комп'ютер працював в достатньо несприятливих умовах. Температура навколишнього середовища була десь від +5°С до +10°С, і трохи підвищена вологість атмосфери. Збіг це чи ні, але саме після цих умов експлуатації через пару тижнів я отримав попередження від SMART.

HD-Tune-Health

Справа в тому, що вінчестер не любить коли занадто холодно або дуже жарко. Температура повітря в приміщенні повинна бути не менше +18°С. Якщо температура в приміщенні низька, при старті системи температура жорсткого диска починає швидко збільшуватися. Якщо підвищення температури вінчестера перевищує 20° в годину, це може викликати фізичні пошкодження магнітного покриття пластин. Словом, не любить вінчестер швидко нагріватися. Якщо вінчестер тривалий час працює при температурі +25°С або нижче (температура верхньої кришки харда), це може призвести до виходу з ладу HDD. Високі температури - +50°С - +60°С також можуть завдати шкоди вінчестеру або призвести до передчасного зносу.
Оптимальна температура для вінчестера настільного ПК складає +35°С - +45°С. Для ноутбуків (специ кажуть) оптимальна температура харда на кілька градусів вище, залежно від особливостей того чи іншого ноутбучного вінчестера.

Також вінчестер не любить тряски, поштовхів і ударів в процесі роботи. Не можна стукати по працюючому жорсткому диску. Якщо у вас ноутбук, його не можна різко повертати/переміщувати, кидати коли він працює.
Також не можна стукати по столу кулаком, на кшталт: - "Хто в домі господар?!", коли на ньому знаходиться працюючий ноутбук. Такого високого тону ваш ноутбук може злякатися і померти від розриву серця, не склавши заповіт. З ноутбуками так не можна, їм потрібна ласка і дбайливе, чуйне ставлення, як з немовлям. Ноутбуку, також як немовляті, не можна довіряти важливу і цінну інформацію. Аж надто вони вередливі, крихкі та ненадійні.

Часте включення/вимикання ПК не сприяє тривалості життя HDD. Кожне включення ПК або перезавантаження - це черговий цвях забитий у труну вінчестера. Не вмикайте/перезавантажуйте без потреби комп'ютер, це може продовжити життя вінчестеру. Чим менше циклів нагрівання-охолодження, тим тривалість життя вінчестера довша.

Також щоб уникнути передчасної смерті жорсткого диска, слід підключати живлення ПК через пристрій безперебійного живлення - UPS. Раптове відключення або стрибок напруги мережі змінного струму може викликати пошкодження жорсткого диска.

Програми моніторингу стану жорсткого диска

Щоб своєчасно дізнатися про насування небезпеки і врятувати дані що зберігаються на вашому вінчестері, для цього вам необхідно моніторити процеси які відбуваються в жорсткому диску і оперативно приймати адекватні заходи. Що для цього потрібно? Достатньо завантажити хоча-б одну з представлених нижче безкоштовних програм, щоб мати уявлення про стан вашого вінчестера в даний момент. Якщо у вас виникнуть труднощі в установці даних програм на вашій машині, напишіть про це в коментарях, я вам обов'язково відповім на будь-які ваші питання.

Програма моніторингу - CrystalDiskInfo

Програма моніторингу CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo - це простий і безкоштовний спосіб дізнатися в якому стані перебуває ваш жорсткий диск. На скріншоті вище проілюстровано стан мого вінчестера з пошкодженим сектором. Програма починає бити тривогу, попереджаючи мене про небезпеку що насувається - втрата даних. Після інсталяції програми на вашу машину, достатньо одного кліку мишкою, щоб через пару секунд мати уявлення по багатьох параметрах вінчестера.

Програма моніторингу - HD Tune

Програма моніторингу HD Tune

Програма моніторингу HD Tune - це ще один спосіб дізнатися в якому стані перебуває ваш жорсткий диск. На скріншоті вище проілюстровано стан мого вінчестера з пошкодженим сектором, який позначений червоним кольором. Після інсталяції даної програми на ваш ПК, достатньо одного кліку мишкою, щоб через пару годин (час сканування залежить від обсягу HDD), мати уявлення про стан вінчестера і його секторах.

Сподіваюся, мої поради допоможуть вам уникнути раптової втрати даних. Бережіть ваш вінчестер як зіницю ока, доглядайте за ним, стежте за його здоров'ям. Якщо ваш жорсткий диск почне хворіти, ви завжди зможете точно визначити діагноз, і призначити лікування. У той день, коли ваш вінчестер покине цей грішний світ, ви не будете хапатися за серце, тому що всі важливі дані будуть в надійному місці - в резервній копії. Якщо ви досі не робите резервних копій даних, раджу поспішити з цим, щоб після раптової смерті вінчестера, ви змогли уникнути серцевого нападу. На цьому все. Дякую за увагу.

Ще по даній темі:
  Покупка комп'ютера, як вибрати потрібне
  Звільнення диска С від сміття
  Збирання ПК, збираємо домашній комп'ютер самі
  Корисні утиліти для ПК
  Відмова системи - онлайн консультація
  Чому пищить і мигає індикатор ДБЖ APC Back-UPS ES 525
Коментарі (1)
Volodymyr-DX

Моєму вінчестеру ST31000528AS - 1000Gb дали гарантію 3 роки, але є компютерні фірми, які плювали на гарантію. В мене ще був строк гарантії 4 місяці. На диску були беди через неякісну прошивку CC38. Спочатку мені заявили що диск гарантії не підлягає, бо на одній стороні ребра диску є царапини і стерлась фарба. Серійний номер в нормі, тут все чудово. Я наполягав на ремонті, тому погодились взяти, але зразу заявили що на гарантію диск скоріше всього не візмуть у майстерні. Пообіцяли позвонити через декілька тижнів. Коли минув термін, мені по телефону заявили що диск прогнали через спеціальну програму і все чудово. Смарт хороший, бедів нема. Диск я отримав і зразу перевірив на прграмі HDD Scan. Виявилось що з диском взагалі нічого не робили. Всі беди на місті, смарт той самий що був, навіть стару прошивку не поміняли, через яку диски виходять з ладу. Плюнув я на тих клятих майстрів. Сам замінив прошивку, прогнав диск на HDD Scan через тест Erase (стирає всю інформацію і затирає програмні беди). Було 4 беди. Протестував заново на HDD Scan і побачив що бедів немає зовсім.
Маю ще один диск Seagate на 320 гб, там та сама ситуація з прошивкою та бедами. Є 6 бедів. Хочу ще цей прогнати через HDD Scan, він куплений 4.5 роки тому. Зараз на ньому Віндовс. Є декілька бедів, які не збільшуються.
В кінці минулого року зібрав дуже дешево новий комп на процесорі Phenom II X4 964 3.40 Ghz. В той час була память на 4 Гб по ціні що зараз коштує 2 Гб (купляв по 141 грн з радіатором). Поставив 2 планки і маю 8 гб. Вінчестери не купляв, бо мав 2 SATA і ось докупив недавно на 1 Тб Hitachi. В неті знайшов іншу що Hitachi самі довговічні, до 6 років, а інші 2-3 роки. Самі не довговічні Seagate, біля 2-х років. Поки що вінт Hitachi працює ідеально. SMART в нормі. Число включень 100. Загальний час 1084 години згідно програмі Cristal. Купляв за 525 грн. Зараз найдешевший диск Toshiba на 1 тб коштує 479 грн.
Хто може щось сказати про смарт вінчестера Seagate на 1 тб. Програма Cristal показує 05 Переназначенные Сектора 84 84 36. Якщо навести мишкою на слово "Тревога" 05 Переназначенные Сектора: 671. На диску Seagate на 320 гб. 05 Переназначенные Сектора 100 100 36. Якщо навести мишкою на слово "Тревога" 05 Переназначенные Сектора: 2.
Саме цей єдиний показник 05 в SMART відмічений жовтим кольором.



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:


© Andrey Ko 2012***
Збирання ПК, як самому зібрати компютер
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 3 683

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 28.12.2012

  • 9 188