Світанок, захід сонця: особливості зйомки, режими фотокамери

На тему фотозйомки світанків та заходів сонця в інтернеті існує багато статей, але не дивлячись на такий достаток інформації, у деяких фотографів початківців все ж залишаються запитання по цій темі.

світанок на лимані

Якщо ви з числа тих, кого приваблюють фотознімки сходу і заходу сонця; хто хоче дізнатися що потрібно для того, щоб отримати цікаві кадри; які налаштування і режими камери використовувати, в цій статті я розкрию деякі важливі моменти даного виду фотозйомки, які допоможуть уникнути помилок.

Фототехніка для зйомки сходу/заходу сонця

Для фотозйомки світанків/заходів сонця нам знадобиться:

Як бачимо, не так вже й багато треба для фотозйомки сходу/заходу сонця.

світанок на чорному морі

Настройка фотокамери, режим зйомки

Режим «А» - пріоритет діафрагми

Якщо ваша фотокамера здатна працювати в режимі «А» — пріоритет діафрагми, встановіть цей режим управління експозиції. Баланс білого (ББ) можна встановити «Cloudy» (Похмуро), або включити автоматичний режим ББ, — не має значення, так як ми знімаємо в RAW. Якщо ми знімаємо в режимі RAW, при конвертації ми зможемо встановити оптимальний ББ для того чи іншого знімка, що істотно полегшує роботу фотографа при постобробці вихідних файлів в графічному редакторі Фотошоп.

Центрально-зважений вимір експозиції

Режим виміру експозиції встановлюємо центрально-зважений. Замір експозиції робимо не далеко від сонця (на оранжевому спектрі), але не на самому сонці. Якщо сонця немає, замір робимо поблизу помаранчевого спектру заграви, але не на яскравій ділянці, — на ділянці нейтральної яскравості світіння. Зазвичай ця зона знаходиться трохи вище лінії горизонту.

морський світанок

Чутливість ISO

Значення чутливості ISO на камері встановлюємо найменше. Як правило, це - ISO 100. Але якщо ваша фотокамера підтримує ще менші значення, наприклад, ISO 50 — встановіть його.
Запам'ятайте, чим нижче значення ISO, тим менше шуму в півтонах, отже вища технічна якість знімка.

Режим затримки спрацьовування затвора

Також слід встановити в меню камери режим затримки спрацьовування затвора (якщо такий є). Щоб уникнути шевеленки під час експонування, можна скористатися автоспуском із затримкою на 5 сек. Усі ці прийоми, в поєднанні із застосуванням стійкого штатива, дадуть високу чіткість зображення при тривалій витримці , яка може бути досить тривалою: від долі секунди (фото вище), до декількох секунд (фото на початку статті). Саме з цієї причини рекомендую використовувати затримку затвора і автоспуск, щоб отримати технічно якісний знімок.

схід сонця на світанку

Середні значення діафрагми

У режимі «А» — пріоритет діафрагми, витримка при зйомці визначається автоматично, отже, ми встановлюємо тільки необхідну діафрагму, наприклад, 8f. Діафрагма може бути якою завгодно, але все ж краще встановлювати середні значення. Наприклад, якщо ваш об'єктив володіє світлосилою 1:2f - 1:16f, середнє значення буде складати 1:7f - 1:8f. Використовуючи середні значення світлосили, ми використовуємо максимальну роздільну здатність об'єктива, значить знімок також буде володіти високою деталізацією.

Заграва висхідного сонця над лиманом

Заграва висхідного сонця

Хто рано встає, тому...

Щоб відобразити світанкову заграву, необхідно прибути на місце зйомки за 15-20 хвилин до початку світанку. Світанкова заграва в літній період починається, приблизно, з 4:10 до 4:30 години ранку (фото вище). О 5-тій годині ранку сонце вже досить високо (фото нижче).

світанкова заграва

Зйомка заграви призахідного сонця

Так само як і світанкова заграва, після заходу сонця настає стадія призахідної заграви. Призахідна заграва триває трохи довше ніж світанкова, але не варто баритися зі зйомкою, щоб не упустити цікавий момент стану атмосфери, див. фото нижче.

заграва сонця на заході

Одухотворений сонячний захід

Якщо включити в композицію силуети тварин, див. фото нижче, такий знімок стає одухотворним — живим. Одухотворений пейзаж виглядає природно, наповнюючи знімок безтурботністю і теплотою, підкреслюючи взаємозв'язок фауни і флори. При компоновці кадру, стежте за розташуванням об'єктів у кадрі, для отримання збалансованої композиції.

Композиція

Сонце не обов'язково має бути по центру, як в даному знімку. Воно може бути трохи зміщеним в сторону. Але в такому випадку, для збалансованої композиції необхідно на противагу головному об'єкту — сонцю, розташувати другорядні об'єкти з протилежного боку.

захід сонця на лимані

Одухотворений пейзаж

зимовий пейзаж з заячими слідами

Трохи відступаючи від головної теми цієї статті, хочу сказати декілька слів про одухотворений пейзаж в якому не присутня жива істота. Тобто, в одухотвореному пейзажі можуть не бути присутніми безпосередньо живі істоти, їх присутність на фотографії може бути лише дотичною — непрямою.

Наприклад, на цьому пейзажі, див. фото праворуч (клікніть по картинці для збільшення), на перший погляд, немає ніякої живої істоти, але цей пейзаж можна віднести до розряду одухотворених пейзажів, так як його одухотворюють заячі сліди, тим самим пов'язуючи даний пейзаж з живою істотою, в даному випадку — зайцем.

Зйомка природних явищ на світанку/заході сонця

Одного разу, діставшись на місце зйомки, я побачив що з моря насувається шторм. Вітер посилився так, що краплі морської води в перемішку з піском долітали до мене. Того ранку я ризикнув зробити всього лише один кадр (фото нижче), і поспішив назад додому. Десь на пів шляху, буря таки наздогнала мене. Почалася жахлива гроза. Дрібними перебіжками я добрався до якогось пансіонату, який, можливо, врятував мене від удару блискавки, — спасибі вахтеру. У такий час всі нормальні люди бачать солодкі сни, і лише деяким чогось не спиться :)

морський світанок перед бурею

Відверто кажучи, зйомка світанку для мене — це кожен раз маленький тест на профпридатність. Я люблю спати до обіду, і встати задовго до світанку дається мені ой як не просто. Але пересиливши лінь і бажання поспати, я знову поспішаю на фотозйомку, потираючи очі й спотикаючись об пагорби.
Всім бажаю більше вдалих знімків. Дякую за увагу.

Ще по даній темі:
  Склейка панорами в Фотошопі
Коментарі (1)
Svitlana

Надзвичайно цікава стаття, а ще кращі фото!)) Молодчина!)



    • Ліміт 2000 символів

    • залишилось:


© Andrey Ko 2013***
Предметне фото для інтернет-магазину
Категорії розділу
  • Всього категорій: 4

  • 4 816

Категорія
  • Автор: Andrey Ko

  • 30.01.2013

  • 4 492